Valikko Sulje

Ajankohtaista

 

 

02/03/2021

PALVELUKATKO KESKIVIIKKONA 3.3.2021 KELLO 03.00-05.00 VÄLISENÄ AIKANA.

Runkoyhteyden kahdennuksen käyttöönotto tapahtuu em. ajankohtana. Käyttöönotosta aiheutuu katkos tai katkoksia verkkoyhteyksiin mainuttuna ajankohtana.

Toimenpiteen jälkeen myös IPTV -palveluun saadaan näkymään Pohjois-Suomen aluelähetykset (alueuutiset ja alueellinen mainonta).

16/02/2021

"Yli 10 miljoonaa sopimusta uusiksi – viestintäpalveluiden yleiset sopimusehdot muuttuivat 1.2.2021

Sähköisen viestinnän palvelulain uudistus toi tullessaan muutoksia myös viestintäpalveluiden yleisiin sopimusehtoihin. FiCom sekä DNA, Elisa, Finnet-liitto ja Telia ovat neuvotelleet Kilpailu- ja kuluttajaviraston sekä Traficomin kanssa viestintäpalveluiden yleisiin sopimusehtoihin lain edellyttämät muutokset.

Lähes kaikki nyt tehdyt sopimusmuutokset ovat kuluttajien eduksi. Uusiin sopimusehtoihin on mm. lisätty maininta siitä, miten ja millaisia ennakkotietoja asiakkaalle tulee ennen sopimusta antaa. Jatkossa asiakas on myös velvollinen maksamaan viestintäpalvelusopimukseen perustuvat maksut vasta siitä alkaen, kun yhteys on käytettävissä. Asiakkaan vastuuta palvelun käytöstä täsmennetty tapauksissa, joissa hän on luovuttanut palvelun kolmannen osapuolen käyttöön.

Jos teleyritys muuttaa sopimusehtoja, asiakkaalla on oikeus irtisanoa sopimus tai palvelu päättymään kahden viikon kuluttua irtisanomisesta. Edellisten ehtojen mukaan sopimus oli mahdollista päättää heti. Aiemmista ehdoista poiketen asiakkaalla ei myöskään ole oikeutta purkaa määräaikaista sopimusta, jos sopimusehtojen muutos johtuu lainsäädännön muutoksesta tai viranomaispäätöksestä.

Jatkossa yleiseen hätänumeroon soitettaessa soittajan paikannus on mahdollista ilman SIM-korttia.

Ehdoissa on tarkennettu teleyrityksien oikeutta rajoittaa ja muokata internetliikennettä. Myös toimia, joita yritys voi tehdä tietoturvasta huolehtimiseksi, on täsmennetty.

”Laajan sopimusehtopaketin uudistus yhdessä viranomaisten kanssa sujui ripeästi ja rakentavassa hengessä”, kiittää FiComin lakiasioiden päällikkö Marko Lahtinen. Edellisen kerran yleisiä sopimusehtoja uudistettiin vuonna 2015.

Yleisten sopimusehtojen lisäksi yrityksillä on eri palveluilleen omat palvelukohtaiset erityisehtonsa. Uudet viestintäpalveluiden yleiset sopimusehdot tulivat voimaan 1.2.2021, ja ne ovat saatavissa teleyrityksiltä sekä esimerkiksi FiComin verkkosivuilta."

28/01/2021

No niin

Hyvää alkanutta vuotta ja pitkästä aikaa on aikaa näille facebook -sivuille ja asiaakin.

Asia 1.

Illalla 27.1. on toimittamassamme IPTV palvelussa ollut häiriö. Lähetyksessä on ollut vajaan tunnin mittainen katkos. Katkos lähetyksessä on ollut laajempi ja koskettanut useita muitakin kuituyhtiöitä. Häiriö on todennäköisesti ollut kanavapalvelun tuottajan palvelussa. Syytä katkokselle selvitellään.

Häiriö on kuitenkin poistunut jo illan aikana.

Mikäli IPTV -lähetykset eivät tällä hetkellä näy vastaanottimessasi, kytke IPTV -päätelaitteen virta pois hetkeksi ja takaisin päälle. Tämän pitäisi palauttaa laite takaisin toimintaan. Tämä ns. "virta reset" auttaa monesti, myös muihin elektronisten laitteiden satunnaisiin häiriötilanteisiin.

Pahoittelemme häiriön aiheuttamaa haittaa.

Asia 2.

Työt jatkuvat jälleen. Asennukset asunto-osakeyhtiöissä on saatu alkuun. Alkuperäisestä aikataulusta viivästynyt laitetoimitus aiheutti töiden uudelleen järjestelyn. Alkuperäinen suunnitelma oli toteuttaa asennukset ensin asunto-osakeyhtiöissä, joissa vanhaa sisäverkkoa ei tässä yhteydessä uudisteta. Nyt kun noihin yhtiöihin tarvittavien laitteiden toimitus on lykkääntynyt, on asennuksia aloitettu kohteissa, joissa kiinteistön sisäverkko uudistetaan.

Toteutukset menevät nyt eri järjestyksessä, mutta kokonaisaikataulu pysynee kutakuinkin alkuperäisenä. Eli maaliskuussa myös suurin osa asunto-osakeyhtiöistä on palvelun piirissä.

Miellyttävää loppuviikkoa.

21/10/2020

VUOSI KOHTA LOPPUU

Niin se taas pian päättyy tämäkin vuosi. Vielä pari kuukautta ja taas mennään kevättä kohti. Rakentaminen on mennyt aikalailla suunnitellusti ja nyt on maarakennustyöt jo lopuillaan. Tänään kentältä poistuu tasan tarkkaan vuoden runkoverkkoa yhtenä tekijänä urakoinut Pekka ja oranssi Hitachi - kiitokset yhteistyöstä. Heille lankesi kovimmat palat kotikylän tantereesta, mutta hyvin näytti eteläpohojalaaset pärjäävän.

Rakentaminen kuitenkin jatkuu, mutta keveämmällä ja ketterämmällä kalustolla. Runkoverkon rakentamista jäljellä enää muutama kilometri kuten myös taloliittymiä. Aivan ei marraskuun alkuun saatu kaivuja valmiiksi, mutta ei se kaukanakaan ole. Jälkitöitä jää ja jätetään sinne tulevalle keväälle.

Painopiste rakentamisessa on jo siirtynyt asennuksiin. Nyt kun olemme saaneet myös asentajapuolelle lisää tekijöitä, saamme yhteyksiä nopeammin valmiiksi myös taajamassa. Muutama isompi runkoverkon jakokaappi kun saadaan valmiiksi, niin yhteyksiä saadaan auki jo lähes joka puolelle tajaamaa.

Nämä sosiaalisen median -päivitykset ovat harvassa ja täällä esitettyihin kysymyksiin vastaaminen usein viiveellistä. Pahoittelemme tilannetta ja tilanteen mahdollisesti aiheuttamaa harmitusta.

29/09/2020

VIIMENE VARTTAALI

Eli niin se tämäkin vuosi pian kääntyy viimeiselle neljännekselle. Syyspäiväntasauksena edellisellä viikolla tuli tasan vuosi siitä, kun rakentaminen aloitettiin. Nyt taajaman ulkopuoliset alueet alkavat olemaan valmiita ja taajamassakin jo paljon tehtyä. Mutta ei haittaa, pistetään vielä seuraavaa vaihdetta ja huokastaan homma loppuun ennen vuoden päättymistä, eli tavoitetta vielä on. Koskemattomia alueita kuitenkin enää vain Oulas ja Kintunperä. Ja piakkoin rupeaa valmistumaan enemmän myös taajamassa, kun saadaan pari pienempää kaivinta ja linja-autollinen asentaija askaroimaan.

Ja syksyki on taas hieno ja taivaski taas sininen, niin mikäpä täsä.

16/09/2020

KOHTA VUOSI

Niin se aika kuluu ja moni muukin asia. Viikon päästä tulee kuluneeksi vuosi siitä kun kuokka ja kaapeli ensimmäisen kerran painettiin maahan kantatie 86:n varrella Kilpualla. Tuon syyspäiväntasauksen jälkeen on reittiä kertynyt noin 300km ja kaapelia kaivantoihin on mennyt tuotakin enemmän. Noin 75-80% verkosta lähes valmiina ja käytössä olevia liittymiä noin 500.

Vielä kuitenkin menee aikaa, ennen kuin kuokka nostetaan viimeisen kerran ylös. Töitä riittää vielä koko loppuvuodeksi ja jonkun verran vielä senkin jälkeen. Ainakin kaivujälkiä joutunemme paikkailemaan vielä tulevan talven jälkeenkin, mutta siihen olemme jo varautuneet.

Välillä on onnistuttu paremmin ja välillä huonommin. Virheitäkin olemme tehneet, mutta olemme pyrkineet niistä myös oppimaan ja kokonaisuutena olemme kuitenkin mielestämme enemmän onnistumisen puolella.

Vielä muutama alue taajamassa aloittamatta, mutta pian saamme nekin työn alle.

02/09/2020

KOKONAISUUS KARTTUU

rakentaminen etenee, vaikka paikoin välillä myös tekemisessä suvantopaikkoja ja -vaiheita. 3/4 reiteistä rakennettuna ja parin viikon kuluttua kaikki haja-asutusalueen runkoreitit on rakennttu ja taajama seuraa perässä.

Nyt suunnittelussa Haaranmäki ja Toholan itäreuna, eli pian päästään jatkamaan rakentamista myös tuolla Haaranmäen alueella. Alkukesästähän siellä jo verkonrakentaminen alkoi sähköyhtiön kaapeloidessa omaa verkkoaan, jolloin myös kuitukaapelit laitettiin samoihin kaivantoihin. Samanlainen yhteiskaivu on menossa nyt siis myös Puistolassa, missä sähköyhtiön kaapelointityömaat olleet käynnissä jo muutaman viikon.

Taajama-alueella runkoreitit täysin tai lähes valmiita Jauhinkankaalla, Miettimäellä, Eskopäässä, Sahan alueella, Kostepäässä, Hussassa, Junttipäässä ja Halmeperällä.

Seuraavina Tohola länsi, Pyykölä ja Haaranmäki.

Ensiviikolle saatanee vielä yksi koneryhmä lisää, joka aloittaa tuon Haaranmäen alueen rakentamisen.

Eli lähinnä vain Lammasojan suunta, Oulas, Kasarminmäki ja Kintunperä alueita, missä vielä ei isosti tapahdu.

Vaikka aamut jo ovatkin viilenneet, niin Päätän Tero Vaaran sanoin: "Vielä on kesää jäljellä..." ainakin noin maanrakennusmielessä.

19/08/2020

JA EIKU ETIÄPÄIN

EILEN ILLALLA 18.8. SATTUNUT KAAPELIVAURIO ON SAATU KORJATTUA JA YHTEYDET TOIMIVAT JÄLLEEN.

Sangen ovat harmillisia asiakkaillemme nuo katkot, mutta eivät ne täälläkään naurata. Ei me silti itkemäänkään näiden vuoksi aleta, koska sekään ei näissä tilanteissa luultavasti juurikaan auttaisi. Pitää vain jatkaa rakentamista, jotta verkosta saadaan sen valmistuttua sitäkin varmempi.

Ja sitä kohti mennään. Tänään ja huomenna porataan torin alitus ja pian päästään sitten rakentamaan toinen reitti laitetilojen väliselle yhteydelle, jolloin yksi verkkoa varmentavista kahdennuksista saadaan valmiiksi. Samaisen reitin valmistuminen auttaa myös laitetilan ja valtakunnanverkon liityntäpisteen välisen yhteyden kahdentamisessa. Nuo kun saamme valmiiksi, niin kaksi kolmesta kahdennuksesta ovat jo valmiit. Vielä kun eräs alueen muuta kuituverkkoa hallinnoiva operaattori järjestää meille yheyden Ylivieskan suunnan lisäksi myös Oulun suuntaan, niin kaikki tärkeimmät yhteyden ovat sillioin kahdennettuja ja laajat koko verkon kaatavat kaapelivauriot tuolloin jo huomattavan epätodennäköisiä.

Tuskin mikään verkko on aina täysin häiriötön. Vaikka siihen pyrimmekin, niin tuskin kuitenkaan mekään sitä saavutamme.

Sininen taivas, aurinko paistaa. Hieno päivä.

12/08/2020

Ja homma jatkuu.

Ylivieskantien suunnalla ryhmä pitänyt rokulia kuluvan viikon, mutta työt jatkuvat taas tulevalla viikolla. Viimeinen väli Kivisenkankaan kautta, kaapeli kaivoon ja homma pakettiin. Seuraavaksi ryhmä siirtyy rakentamaan viimeisen vielä tekemättömän haja-asutusvälin, eli Pyhäjoentie - Likala suunnan. Ensin Likala ja sen jälkeen Pyhäjoentienvartta kohti taajamaa.

Irvantien suunnalla ryhmä nyt Hirsiperällä ja siirtyy piakkoin jatkamaan Irvantien päästä kohti taajamaa. Tämä siksi, että Irvassa reitti vaihtuu toiselle puolelle tietä ja siksi vaihtuu myös etenemissuunta.

Putilankatu - Koulutie väli saatiin alta pois ennen koulujen alkua ja siellä seuraavana Pyykölänkatu - Toholankatu Kaarikadun pohjoispuolen puistoaluueen kautta ja kadunvartta, minkä jälkeen Toholankatu loppuun.

Junttipäässä ryhmä siirtyy Oulaistenkadun pohjoispuolelle, ensin Halmeperän suuntaan ja seuraavaksi Toholan alueelle.

Taloliittymiä ja sisäasennuksia taotaan ympäri kaupunkia.

Pian päästään aloittamaan myös reitin rakentaminen välille Putilankatu - rautatie.

Puistolassa Joupet piilottaa Elenian sähkökaapeleita maahan ja samalla sekaan menee myös kuitua.

Kivien kuskaus ja pientareiden siistiminen myös menossa Piipsjärven ja Petäjäskosken suunnilla.

Rikottujen asfaltointien korjaukset saatanee alulle todennäköisesti tulevan viikon aikana.

"Vielä on kesää jäljellä, vielä tulee kauniita päiviä."